BLOGI

11.04.2023

Viestintäalalla on helppo ryhtyä yrittäjäksi

Viestinnän asiantuntijat ovat hyvä esimerkkiryhmä ammattikunnasta, jolle yrittäjyys sopii erittäin hyvin. Moni palkkatyössä oleva onkin hypännyt yrittäjyyden ja työsuhteen välillä ...

Lue lisää
07.03.2023

Työelämä tarvitsee selkosuomea

Autan joitakin ulkomaalaisia tuttuja suomen kielen oppimisessa. Se on minulle harrastus ja palkitsevaa auttamista. Se on myös monessa mielessä silmiä avaavaa. Me kantasuomalaiset puhumme ai...

Lue lisää
03.03.2023

Taitavalla puhumisella otetaan valtaa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kootut puheet ”Viesti Ukrainasta” julkaistiin viime viikolla ja YLEn kulttuuriykkösessä keskusteltiin siitä, että tekivätkö hyvät p...

Lue lisää

Taitavalla puhumisella otetaan valtaa

03.03.2023

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kootut puheet ”Viesti Ukrainasta” julkaistiin viime viikolla ja YLEn kulttuuriykkösessä keskusteltiin siitä, että tekivätkö hyvät puhujanlahjat hänestä vahvan johtajan. Keskustelijat toivat esille hyvän kiteytyksen siitä, että oikealla hetkellä kun on tilannetajua, niin voi puhumalla ottaa tilanteen haltuun. Puhujalla tulee edelleen olla, niin kuin retoriikan historiassa on toistettu jo vuosituhannet, hyvää sisältöä, uskottavuutta ja tunteet.

Keskustelijat toteavat Zelenskyn puheenkirjoitustiimin onnistuneen tehtävässään hyvin. Toisaalta kirjoitettuna puheissa ei ole mitään kovin yllättävää. Zelenskyn puhumana ne ovat kuitenkin varsin vakuuttavia.

Puheenkirjoittaminen ja puheen pitäminen ovat kaksi eri asiaa. Ja kun nämä kaksi asiaa kohtaavat onnistuneesti, niin syntyy klassikkoja, joihin palataan vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Tällainen puhe voi olla myös vanhemman ylioppilasjuhlapuhe lapselleen tai hääjuhlapuhe avioparille. Puheella pitää olla tiettynä hetkenä merkitystä kuulijoille ja siksi ne ovat parhaimmillaan ainutlaatuisia kuulijoille.

Puhuminen on valtaa aina vaan. Taitoja voi harjoitella, mutta tärkeintä on, että puhuja elää yhteydessä ja hengittää sitä ilmapiiriä, joita kuulijatkin elävät. Parhaimmat johtajien puheet onnistuvat siksi, että ne tulevat kuulijan todellisuudesta. Johtajaksi ei nousta nousemalla johtajaksi, vaan sanoittamalla ihmisille yhteistä todellisuutta ymmärrettävästi, uskottavasti ja oikeanlaisella tunteella. Vapaassa demokratiassa kuulijat valitsevat johtajansa.

Hyvää keskustelua retoriikasta lisää YLE:n kulttuuriykkösen podcastissä. 52 min. Kuuntele täältä (https://areena.yle.fi/podcastit/1-64827321)

Kuva: www.president.gov.ua